• Phone: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
search-message

Latest-news

  • Le logement comme forme de rémunération
  • Une plaque d’immatriculation personnalisée déductible fiscalement ?
  • La voiture-salaire et la TVA en 2022

Services

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

Wettelijke intrestvoet in burgerlijke en handelszaken stijgt

Elk jaar deelt de Federale Overheidsdienst Financiën in de loop van de maand januari de wettelijke intrestvoet mee. Die wettelijke intrestvoet wordt gebruikt in burgerlijke en handelszaken. Hij stijgt van 3,75% in 2011 naar 4,25% in 2012.

Contractuele intrestvoet in burgerlijke en handelszaken

Wanneer u betrokken bent bij een overeenkomst (lees een verbintenis tot betaling van een geldsom) en één van de partijen komt zijn contractuele verplichtingen niet na, dan kan u een schadevergoeding eisen. In principe worden daarover afspraken gemaakt in het contract zelf en geldt dan de contractuele intrestvoet. In België kunnen partijen bij een overeenkomst ook zelf vastleggen welke intrest zal verschuldigd zijn bij wanbetaling. De rechter is wel bevoegd om buitensporige intrestvoeten te milderen.

Wettelijke intrestvoet in burgerlijke en handelszaken

Als partijen in hun contract geen intrestvoet overeenkomen, geldt de wettelijke intrestvoet. De wettelijke intrest- of rentevoet is van toepassing in burgerlijke zaken en in bepaalde handelszaken (bv. voor een transactie tussen een handelaar en een particulier). De wettelijke rentevoet wordt sinds 1 januari 2007 gekoppeld aan een marktrente die bestaat uit: de 12-maands Euribor-rentevoet gedurende de maand december (2,030%); afgerond naar het hogere veelvoud van 0,25% (2,25%); en verhoogd met 2% (4,25%). Euribor (Euro InterBank Offered Rate) is het gemiddelde rentetarief waartegen een selectie van banken elkaar kortlopende leningen verstrekt in euro's. Voor 2012 bedraagt hij 4,25%.

Wettelijke intrestvoet bij betalingsachterstand in handelstransacties

Bij handelstransacties wordt de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand toegepast. Handelstransacties zijn transacties tussen ondernemingen onderling, of tussen ondernemingen en aanbestedende overheden of diensten. De transactie moet betrekking hebben op het leveren van goederen of op het presteren van diensten tegen vergoeding. Hij geldt dus voor kooplieden, vrije beroepen, ambachtslui en landbouwondernemingen. De wettelijke intrestvoet bij betalingsachterstand in handelstransacties is alleen van toepassing als partijen in hun contract geen andere intrestvoet overeenkomen. De schuldeiser heeft “automatisch” recht op intresten als zijn schuldenaar hem te laat betaalt. Hij moet geen ingebrekestelling sturen. De intrest is ook verschuldigd na het verstrijken van een overeengekomen betalingstermijn.

De halfjaarlijkse aanpassing van de intrestvoet bij betalingsachterstand in handelstransacties wordt twee keer per jaar meegedeeld via een bericht in het Belgisch Staatsblad. De intrestvoet die tijdens het eerste semester van 2012 van toepassing is op laattijdige betalingen bij handelstransacties bedraagt 8%. Dat betekent een daling met 0,5% ten opzichte van het percentage voor de tweede jaarhelft van 2011. De wettelijke intrestvoet voor het eerste semester van 2011 bedroeg ook 8%.

Wettelijke intrestvoet in fiscale en sociale zaken

In fiscale zaken geldt een specifiek tarief van 7% per begonnen maand. Alleen wanneer uitdrukkelijk van dit tarief wordt afgeweken, geldt nog de wettelijke intrestvoet.
Sinds 2009 is de intrestvoet in sociale zaken dezelfde als de intrestvoet in fiscale zaken (7%).

  • Latest-news
  • Services
Le logement comme forme de rémunération 13.06.2022
read-more
Une plaque d’immatriculation personnalisée déductible fiscalement ? 09.05.2022
read-more
La voiture-salaire et la TVA en 2022 06.05.2022
read-more
Société et actionnaire copropriétaires : pas une bonne idée 02.05.2022
read-more
Le budget mobilité : nouveautés 24.03.2022
read-more
Votre entrepreneur a des dettes envers l’ONSS ou le fisc ? 09.03.2022
read-more
Travaux de réfection d’habitations privées : pas d’attestation TVA 16.02.2022
read-more
Moins de droits de succession flamands sur le « vriendenerfenis » 27.01.2022
read-more
read-all-news
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
read-more
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
read-more
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
read-more
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
read-more

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

site web par Kluwer EasyWeb