• Telefoon: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
  • Nieuwe effectentaks boven het doopvont
  • Wat veranderde er voor de bestuurders in het WVV?

Diensten

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

Telt uw jaar een “dertiende maand”?

Betaalt u aan uw personeel op het einde van het jaar een eindejaarspremie of “dertiende maand”? Dit is geen verplichting. Veel is wettelijk geregeld maar het recht op uitbetaling van een eindejaarspremie is niet opgenomen noch in de wet, noch in een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op het niveau van de Nationale Arbeidsraad die geldig is voor alle sectoren. Het recht van werknemers op een eindejaarspremie kan wel voortvloeien uit verschillende rechtsbronnen.

Bonus in geld

Een eindejaarspremie of dertiende maand in de volksmond, is een bonus in geld. Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of u een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité. Elke Belgische onderneming uit de privésector behoort tot een paritair comité, bepaald door de activiteit van uw bedrijf. Alle bedienden uit de bouwsector, consultancy, groothandel, drukkerijen, callcenters, IT, ... zijn bijvoorbeeld ondergebracht in het aanvullend nationaal paritair comité voor bedienden: PC 218. Een bouwonderneming valt dan weer onder PC 124.
 
In de meeste sectoren bestaat er een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die het recht op de eindejaarspremie bepaalt. Alle werknemers uit die sectoren zullen recht hebben op een eindejaarspremie, voor zover ze aan de voorwaarden die de cao vooropstelt (bv. een bepaalde anciënniteit in de onderneming hebben) voldoen. Die voorwaarden zullen, net zoals het bedrag of de berekeningswijze van de premie, niet voor alle sectoren dezelfde zijn.

Wanneer er in de sector niets geregeld is, kan het toch zijn dat uw werknemer recht heeft op een eindejaarspremie, omdat dit recht door een collectieve arbeidsovereenkomst op bedrijfsvlak is geregeld, door de arbeidsovereenkomst, door het arbeidsreglement of zelfs door gewoonte of gebruik. Er is sprake van een gebruik als u de premie gedurende een voldoende lange tijd heeft toegekend (“bestendig”); u steeds dezelfde berekeningswijze toepast (“vast”) en u steeds dezelfde regels toepast voor alle personeelsleden die zich in eenzelfde situatie bevinden in de onderneming (“algemeen”). In die gevallen bent u wel verplicht een eindejaarpremie te betalen. Wil u er geen gebruik van maken, zet dan op papier dat de premie een vrijwillige extra vormt en geen verworvenheid voor de toekomst.

Bedrag en betaling eindejaarspremie

Het bedrag van de eindejaarspremie hangt af van verschillende factoren. Dit bedrag komt meestal overeen met het bedrag van een 13e maandloon op basis van het gemiddelde loon van het afgelopen jaar of een vast bedrag uitgedrukt in een percentage van het ontvangen loon tijdens de afgelopen periode of een vast bedrag uitgedrukt in de vorm van een forfaitair bedrag.
Deeltijdse werknemers hebben ook recht op een eindejaarspremie in evenredigheid met de duur van zijn arbeidsprestaties.

Omdat de toekenning van eindejaarspremies vooral sectoraal wordt geregeld, zijn er verschillen mogelijk in de toekenningsvoorwaarden (1), de berekeningswijze (2) en het tijdstip van de betaling (3).

(1) De betaling van de premie kan afhankelijk zijn van een anciënniteitsvoorwaarde.

(2) In principe wordt een eindejaarspremie alleen berekend op basis van het aantal gepresteerde dagen tijdens het afgelopen kalenderjaar. Een aantal afwezigheidsdagen wordt gelijkgesteld met die gepresteerde dagen: feestdagen, inhaalrust voor overuren en arbeidsduurverminderingsdagen, verlof om dwingende reden, vaderschapsverlof, adoptieverlof, wettelijke vakantiedagen, feestdagen, jeugd- en seniorvakantie. Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst vóór het einde van het jaar, wordt de eindejaarspremie berekend op basis van de in dat jaar gewerkte periode. Als uw werknemer de arbeidsovereenkomst opzegt of verbreekt, wordt er meestal voorzien dat de werknemers die ontslag geven, hun recht op de eindejaarspremie verliezen.

(3) Bij gebrek aan een andere afspraak wordt de eindejaarspremie betaald op het einde van het jaar. In principe moet u de premie storten, maar in sommige activiteitensectoren wordt die verplichting overgedragen aan het Sociaal Fonds of het Fonds voor Bestaanszekerheid dat in het paritair comité is opgericht.

Juridische gevolgen kwalificatie loon eindejaarspremie

De eindejaarspremie maakt deel uit van het loon. Dit heeft juridische gevolgen.
Er moeten belastingen (bedrijfsvoorheffing) en sociale zekerheidsbijdragen op worden betaald.
Verder moet u met het bedrag van de eindejaarspremie rekening houden voor de berekening van de verbrekingsvergoeding. En de premie is net zoals loon vatbaar voor beslag en overdracht.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal? 14.12.2020
Lees meer
Nieuwe effectentaks boven het doopvont 11.12.2020
Lees meer
Wat veranderde er voor de bestuurders in het WVV? 06.12.2020
Lees meer
Info in UBO-register: kwaliteit moet omhoog 18.11.2020
Lees meer
BTW op educatieve en wetenschappelijke evenementen via lokalisatiecriteria 14.11.2020
Lees meer
De fiscus op bezoek als u niet thuis bent 02.11.2020
Lees meer
Overdracht van niet volgestorte aandelen: op wie rust de volstortingsplicht? 22.10.2020
Lees meer
Wat is het belastingstelsel van het crisis-overbruggingsrecht? 04.10.2020
Lees meer
Alle nieuws
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
Lees meer
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
Lees meer
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
Lees meer
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
Lees meer

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

website door Kluwer EasyWeb