• Phone: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
search-message

Latest-news

  • Le budget mobilité : nouveautés
  • Votre entrepreneur a des dettes envers l’ONSS ou le fisc ?
  • Travaux de réfection d’habitations privées : pas d’attestation TVA

Services

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

Interne meerwaarden: (nieuwe) visie van de rulingdienst

Interne meerwaarden ontstaan als u aandelen van een werkvennootschap inbrengt in uw eigen holding, waarvan u de enige of belangrijkste aandeelhouder bent. De fiscus staat nogal wantrouwig tegenover deze verrichting. Zij meent dat belastingplichtigen die constructie (kunnen) misbruiken om belastingvrij inkomsten uit de werkvennootschap naar de aandeelhouders te laten stromen in plaats van via belaste dividenduitkering. In het verleden vroegen ze dan ook bepaalde engagementen. Daar komt de administratie nu van terug, maar dat wil nog niet zeggen dat hun houding echt versoepeld is…

Wat zijn interne meerwaarden

Interne meerwaarden zijn meerwaarden op aandelen die een natuurlijk persoon verwezenlijkt wanneer hij aandelen in een werkvennootschap verkoopt aan of inbrengt in zijn eigen holding. Dit wil zeggen een holdingvennootschap die hij rechtstreeks of onrechtstreeks controleert. De fiscus is geneigd ervan uit te gaan dat deze verrichting enkel door fiscale motieven is ingegeven: met name om de opgepotte reserves uit de exploitatievennootschappen op te nemen in het gestort kapitaal van de holding, en dat kapitaal bij de latere ontbinding van de holding belastingvrij uit te keren. 

De fiscus houdt niet van interne meerwaarden

Deze meerwaarden zijn vrijgesteld van belasting, als ze kaderen in het normaal beheer van het privévermogen.  Om zeker te zijn dat de fiscus zal aanvaarden dat de meerwaarden voortvloeien uit het normaal beheer van het privévermogen, kan u best een ruling aanvragen bij de rulingdienst. In het verleden stond deze dienst enkel een ruling toe als de belastingplichtige verscheidene engagementen op zich nam. Die kwamen er in feite op neer dat de belastingplichtige zich er toe moest verbinden dat de ingebrachte aandelen drie jaar in de holding zouden blijven, die mag - met andere woorden - geen kapitaalvermindering doorvoeren.

Engagementen vallen weg, maar dat is niet noodzakelijk goed nieuws

Uit het nieuwste advies van de rulingdienst over interne meerwaarden, blijkt dat ze deze engagementen nu laten vallen. Dit betekent evenwel niet dat u volledig vrij spel krijgt. De fiscus heeft door de invoering van de nieuwe antimisbruikbepaling immers de kans om de latere kapitaalvermindering als fiscaal misbruik te gaan bestempelen. Dan is het op dat moment aan u om te gaan bewijzen dat de verrichting niet door louter fiscale motieven is ingegeven (dat u dus niet enkel de bedoeling had om aan de roerende voorheffing te ontsnappen). Het gaat zelfs verder: terwijl de rulingdienst de engagementen vraagt gedurende drie jaar, kan de fiscus de antimisbruikbepaling ook daarna nog inroepen.

Maar om dat te verhinderen, kan u natuurlijk nog steeds een ruling aanvragen. Maar dan moet u op het moment van de inbreng natuurlijk goed kunnen motiveren dat u de verrichting niet louter om fiscale redenen wil doen. Bij een latere kapitaalvermindering kan de fiscus dan checken of u die niet-fiscale motieven zelf heeft gerespecteerd.

'Overtollige liquiditeiten' al eerder uitkeren

De rulingdienst zal er dus voornamelijk op toezien dat de verrichting (de inbreng van de aandelen in de holding) niet wordt gebruikt (of misbruikt) om in de werkvennootschap opgebouwde liquiditeiten nagenoeg belastingvrij naar de vennoten te laten doorstromen. Dat kan door onder het dbi-regime dividenden uit te keren aan de holding, die daarna via een kapitaalvermindering belastingvrij als 'gestort kapitaal' worden terugbetaald aan de aandeelhouders. 

De rulingdienst wil dan ook dat de overbodige liquiditeiten van de werkvennootschap nog vóór de inbrengverrichting als dividend worden uitgekeerd, waardoor er ook gewone roerende voorheffing op verschuldigd wordt.

De rulingdienst verstaat onder 'overtollige liquiditeiten' trouwens alle opgepotte liquiditeiten (bv. ook als ze geïnvesteerd zijn onroerende goederen), die niet voor de eigenlijk hoofdactiviteit (de core business) van de werkvennootschap worden gebruikt. Maar natuurlijk zijn die liquiditeiten niet noodzakelijk 'overtollig' voor de vennootschap: ze zijn misschien nodig voor toekomstige investeringen. U zal dus bij het aanvragen van de ruling duidelijk moeten aangeven waarom het behoud van deze liquiditeiten in uw werkvennootschap noodzakelijk is.

  • Latest-news
  • Services
Le budget mobilité : nouveautés 24.03.2022
read-more
Votre entrepreneur a des dettes envers l’ONSS ou le fisc ? 09.03.2022
read-more
Travaux de réfection d’habitations privées : pas d’attestation TVA 16.02.2022
read-more
Moins de droits de succession flamands sur le « vriendenerfenis » 27.01.2022
read-more
Réserve de liquidation et actionnaire-société 18.01.2022
read-more
TVA sur les services de transport lors de l’exportation de biens 14.01.2022
read-more
Frais après cessation d’activité 10.12.2021
read-more
Contrôle fiscal sans déplacement 03.12.2021
read-more
read-all-news
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
read-more
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
read-more
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
read-more
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
read-more

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

site web par Kluwer EasyWeb