• Telefoon: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
  • Nieuwe effectentaks boven het doopvont
  • Wat veranderde er voor de bestuurders in het WVV?

Diensten

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

Hoe kan de fiscale bemiddelingsdienst u helpen?

Heeft u een probleem met de fiscus? Dan kan u zich natuurlijk altijd tot de rechtbank wenden. Maar weet u dat er alternatieve manieren zijn om het conflict op te lossen. Sinds 1 juni 2010 kan u immers ook bij de fiscale bemiddelingsdienst terecht. Deze autonome dienst binnen de FOD Financiën zoekt naar andere oplossingen, waar zowel de belastingplichtige als de fiscus zich in kunnen vinden.

Wat is de bemiddelingsdienst

De bemiddelingsdienst is een onpartijdig, onafhankelijk en deskundig orgaan. Hun bevoegdheid strekt zich uit over het ganse grondgebied van België. U hoeft dus niet te vrezen dat ze sowieso partij zullen trekken voor de administratie (bv. de ontvanger, de gewestelijk directeur).

U kan voor verschillende problemen bij de bemiddelingsdienst terecht. De dienst is bevoegd voor geschillen in de personenbelasting, de vennootschapsbelasting, de rechtspersonenbelasting en de BNI, maar ook over de verschillende voorheffingen (roerende, onroerende en bedrijfsvoorheffing), de MIGB (voor zover de FOD de invordering ervan nog waarneemt) en btw-invorderingen.

Nadat de dienst in een conflict is tussengekomen en beide partijen heeft gehoord, stelt ze een bemiddelingsverslag op. Dat verslag heeft op zich geen dwingend of bindend karakter ten overstaan van hen (tgo belastingplichtige noch administratie). Het is evenmin vatbaar voor beroep bij de administratie of het gerecht. Het  bemiddelingsverslag zal wel deel uitmaken van het administratieve dossier dat aan de rechtbank van eerste aanleg wordt voorgelegd als er alsnog een gerechtelijke procedure van zou komen (omdat u de beslissing van de directeur wil aanvechten).

Bij de vestiging van de aanslag: enkel tussenkomst in bezwaarprocedure

In de fase van de vestiging van de belastingaanslag kan de fiscale bemiddelingsdienst enkel tussenkomen als er een bezwaar hangende is. Als de gewestelijk directeur zich al heeft uitgesproken en u het niet met zijn beslissing eens bent, kan u geen beroep meer doen op bemiddeling, dan moet u naar de rechtbank.

Let wel op: tijdens de bemiddeling zijn de termijnen voor het bezwaar enz. niet geschorst. De termijnen blijven dus verder lopen...

Tijdens de invordering

Tijdens de hele invorderingsfase (directe belastingen en btw) kan u steeds bij de bemiddelingsdienst aankloppen.

In tijden van economische crisis hebben mensen vaak problemen om hun (belasting)schulden onmiddellijk te betalen. In principe mag de ontvanger de belastingplichtige in dat geval een uitstel van betaling geven, of een gespreide betaling van de belastingschuld toestaan. Een akkoord hierover bekomen met de ontvanger is niet altijd makkelijk. Ook hier kan de bemiddelingsdienst een rol spelen. Vooraleer u zich tot de bemiddelingsdienst wendt, moet u wel eerst proberen het uitstel van de ontvanger zelf te krijgen. Pas als die weigert, kan u de dienst inschakelen.

Tijdens de invordering kunnen er natuurlijk nog andere conflicten ontstaan, waarbij de tussenkomst van de bemiddelingsdienst interessant kan zijn: als de ontvanger naar de beslagrechter is getrokken, als de ontvanger de terug te betalen belastingen inhoudt omdat de belastingplichtige ook (betwiste) belastingen verschuldigd is, ... 

Praktisch

U kan zich als belastingschuldige richten tot de bemiddelingsdienst. Ook uw echtgenoot op wiens goederen de belastingschuld kan worden ingevorderd, heeft deze mogelijkheid. Tenslotte mag u zich ook laten vertegenwoordigen door iedereen die voorzien is van een geldig mandaat of volmacht.

Een vraag aan de bemiddelingsdienst is niet aan formaliteiten onderworpen. Maar de dienst zelf vraagt om enkele gegevens toch mee te geven. U bent daartoe niet verplicht, maar het helpt wel om beter en sneller geholpen te worden:

uw naam en voornaam of de handelsbenaming van uw vennootschap; 

uw nationaal nummer of btw-nummer van uw onderneming; 

uw adresgegevens: volledig adres, telefoonnummer en e-mailadres; 

uw hoedanigheid: bv. bestuurder, zaakvoeder, mandataris;

het aanslagjaar en inkomstenjaar waarop het geschil slaat; 

artikelnummer, andere referenties ...

De bevoegde dienst wordt dan op de hoogte gesteld dat er een bemiddelingsprocedure loopt.

Als uw aanvraag onontvankelijk is (bv. er is geen bezwaar hangende, er is al een directoriale beslissing), zal de dienst u daarvan op de hoogte brengen. Tegen die beslissing kan u geen beroep instellen.

Om het u makkelijk te maken, geven we u nog de contactgegevens van de bemiddelingsdienst mee:
Fiscale bemiddelingsdienst
Koning Albert II-laan 33 bus 46
1030 Brussel
0257/623 60
fiscaal.bemiddelaars@minfin.fed.be

Meer info vindt u nog op: www.fiscalebemiddeling.be

  • Laatste nieuws
  • Diensten
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal? 14.12.2020
Lees meer
Nieuwe effectentaks boven het doopvont 11.12.2020
Lees meer
Wat veranderde er voor de bestuurders in het WVV? 06.12.2020
Lees meer
Info in UBO-register: kwaliteit moet omhoog 18.11.2020
Lees meer
BTW op educatieve en wetenschappelijke evenementen via lokalisatiecriteria 14.11.2020
Lees meer
De fiscus op bezoek als u niet thuis bent 02.11.2020
Lees meer
Overdracht van niet volgestorte aandelen: op wie rust de volstortingsplicht? 22.10.2020
Lees meer
Wat is het belastingstelsel van het crisis-overbruggingsrecht? 04.10.2020
Lees meer
Alle nieuws
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
Lees meer
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
Lees meer
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
Lees meer
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
Lees meer

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

website door Kluwer EasyWeb