• Telefoon: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • Bent u mee met de nieuwe autofiscaliteit die vanaf 2023 uit de startblokken schiet?
  • (Geen) investeringsaftrek voor verhuurde goederen
  • Verhuur van gemeubeld logies

Diensten

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

E-griffie nu ook voor het volledige verenigingsdossier

Via E-griffie kan u sinds vorig jaar de oprichtingsakte van uw vzw online neerleggen en moet u niet langer via de rechtbank van koophandel passeren. Die elektronische neerlegging wordt nu ook mogelijk voor andere akten, zoals de uittreksels van akten, processen-verbaal en andere documenten die moeten worden neergelegd in het verenigingsdossier. Deze modernisering geldt niet alleen voor de akten van vzw’s, maar ook voor die van de internationale verenigingen en stichtingen.

Verschillende verenigingstypes

De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) onderscheidt zich van andere verenigingtypes zoals de feitelijke vereniging, de ivzw en de stichting.
Een feitelijke vereniging is een vereniging zonder rechtspersoonlijkheid en kent geen specifieke wettelijke regeling. De leden/natuurlijke personen investeren hun eigen vermogen en kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. De leden van een vzw kunnen niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, tenzij fraude wordt aangetoond.
Een ivzw heeft een aparte regelgeving en onderscheidt zich van een vzw omdat ze een internationaal doel. Een ivzw wordt opgericht bij authentieke akte, terwijl een vzw kan worden opgericht via notariële of onderhandse akte.
Een stichting wordt opgericht door één of enkele personen bij authentieke (notariële) akte, mét inbreng van eigen kapitaal. Daarnaast heeft een stichting een raad van bestuur maar geen algemene ledenvergadering, terwijl de vzw een raad van bestuur én een algemene ledenvergadering heeft.

Kenmerken vzw

Een vzw die uit ten minste drie personen moet bestaan, zal in tegenstelling tot een vennootschap: geen minimumkapitaal vereisen, geen winstoogmerk kunnen nastreven en geen winsten kunnen uitkeren aan haar leden. De vzw verwerft rechtspersoonlijkheid op de dag waarop ze haar statuten en de benoemingsakten van haar bestuurders neerlegt bij de griffie van de rechtbank/E-griffie. De statuten (bij uittreksel) en de lijst van de leden van de eerste raad van beheer moeten ter publicatie worden opgestuurd naar het Belgisch Staatsblad.
Elke vzw is verplicht zich in te schrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Een vzw die winstgevende handelingen uitvoert of een verkapte handelsvennootschap blijkt te zijn, wordt onderworpen aan de vennootschapsbelasting en de boekhoudwetgeving. Maar, als haar activiteiten niet winstgevend zijn, dan wordt ze onderworpen aan de rechtspersonenbelasting.

Elektronische neerlegging en archiefplicht

Sinds februari 2012 kan u de oprichtingsakte van een vzw elektronisch neerleggen via www.egriffie.be . Een jaar later wordt de mogelijkheid van elektronische neerlegging uitgebreid tot álle akten, uittreksels van akten, processen-verbaal en andere documenten (bv. statuten) die moeten worden neergelegd in het verenigingsdossier. Verenigingen die bijvoorbeeld hun statuten willen wijzigen, zullen ook die wijzigingen via de applicatie online kunnen doorgeven en moeten dit niet meer via de griffie van de rechtbank van koophandel doen. Deze mogelijkheid geldt niet alleen voor de vzw's, maar ook voor de internationale verenigingen en voor de stichtingen.

De elektronisch neergelegde documenten moeten nu ook worden bewaard (of blijven) op de zetel van de vereniging of stichting. De neerlegging gaat bovendien gepaard met een door ”een derde” elektronisch ondertekende verklaring van conformiteit tussen de originele stukken en de neergelegde elektronische kopieën. Onder “een derde” moeten we verstaan: de vereniging of stichting zelf, met inbegrip van haar lasthebber(s), m.a.w. degene(n) die haar volgens de statuten kan/kunnen verbinden. In de praktijk is dat dus de persoon (ev. personen) die de vereniging kan binden. In kleine verenigingen is dat meestal de voorzitter.

Werking E-griffie

Wil u van www.e-griffie.be gebruikmaken, dan moet u beschikken over een e-ID lezer, een elektronisch betaalmiddel (bv. bankkaart, Visa-kaart), een ingescande kopie van de oprichtingsakte die door alle oprichters is ondertekend, een tekstbestand van de statuten en van de eerste benoemingen. Door het invullen van een geldig e-mailadres en het ingeven van de algemene gegevens (naam, adres, bestuurders), maakt u een dossier aan.

Uw vzw wordt opgericht in de KBO na elektronische betaling van de kosten (dossier en publicatie). Enkele dagen later wordt de oprichting gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. U ontvangt via e-mail het ondernemingsnummer van uw vereniging en het publicatienummer in het Belgisch Staatsblad van de oprichting van uw vereniging.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
Bent u mee met de nieuwe autofiscaliteit die vanaf 2023 uit de startblokken schiet? 17.01.2023
Lees meer
(Geen) investeringsaftrek voor verhuurde goederen 28.11.2022
Lees meer
Verhuur van gemeubeld logies 08.11.2022
Lees meer
Overdracht van niet-volgestorte aandelen 04.11.2022
Lees meer
Vennootschap plaatst zonnepanelen op woning van bedrijfsleider of werknemer 05.10.2022
Lees meer
Vzw verhuurt zaal: btw-complexiteit is troef 10.08.2022
Lees meer
Woning als vorm van loon 13.06.2022
Lees meer
Gepersonaliseerde nummerplaat fiscaal aftrekbaar? 09.05.2022
Lees meer
Alle nieuws
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
Lees meer
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
Lees meer
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
Lees meer
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
Lees meer

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

website door Kluwer EasyWeb