• Phone: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
search-message

Latest-news

  • Êtes-vous au fait de la nouvelle fiscalité automobile d’application à partir de 2023 ?
  • (Pas de) déduction pour investissement pour les biens loués
  • La location de logements meublés

Services

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

De verzekeringsgift: Vlaams versus federaal standpunt

De Vlaamse belastingdienst (Vlabel) heeft recent nieuwe standpunten ingenomen over enkele bekende technieken van successieplanning. Opvallend is dat deze standpunten afwijken van de standpunten die door de federale overheid worden ingenomen. Daardoor worden technieken die tot voor kort aanvaardbaar waren voor de federale fiscus, plots niet meer aanvaardbaar. In deze bijdrage focussen we ons op de verzekeringsgift.

Inleiding: Vlaanderen bevoegd voor erfbelasting en registratiebelasting

De gewesten zijn al lange tijd bevoegd voor successierechten en registratierechten. Ze hebben daar gebruik van gemaakt om de regelgeving per gewest aan te passen. Bijzonder is dat het Vlaams Gewest (en enkel het Vlaams Gewest) sinds 2015 zelf ook de dienst van deze belastingen waarneemt. Dit betekent o.a. dat Vlaanderen zelf de belasting invordert.

Het brengt echter ook met zich mee dat de Vlaamse belastingdienst (of Vlabel) nu zelf standpunten kan innemen om deze regelgeving verder te verduidelijken. Initieel werden de bestaande federale standpunten overgenomen. De laatste maanden heeft Vlabel echter heel wat nieuwe afwijkende standpunten ingenomen.

De verzekeringsgift: schenker schenkt polis aan begunstigde

De verzekeringsgift begint natuurlijk met het afsluiten van een levensverzekering. Een persoon (bv. een moeder) sluit een levensverzekering af en duidt een begunstigde aan (bv. haar dochter), die een som zal ontvangen bij het overlijden van de verzekerde (de moeder). Er zijn drie partijen in dit contract: de verzekeringsnemer (de moeder = A), de verzekerde (opnieuw de moeder = A) en een begunstigde (de dochter = B). Dit contract is dus een AAB-polis.

De verzekeringsnemer (moeder) schenkt de polis aan de begiftigde (dochter). Hierdoor neemt de dochter de rechten van de moeder over en wordt ze zowel verzekeringsnemer als begunstigde. In deze nieuwe situatie zijn er nog steeds drie partijen: de verzekeringsnemer (de dochter = B), de verzekerde (nog steeds de moeder = A) en een begunstigde (opnieuw de dochter = B). Het contract is dus een BAB-polis geworden.

Aangezien het gaat om een schenking is er schenkbelasting verschuldigd. Die bedraagt 3 % op de afkoopwaarde van het contract.

Wat bij overlijden van de moeder?

Bij het overlijden van de moeder wordt het kapitaal van de levensverzekering uitgekeerd aan de dochter. Wat moet er dan gebeuren. Er werd al schenkbelasting betaald. Is dat voldoende? Of moet de dochter alsnog erfbelasting betalen op de ontvangen uitkering?

Het federale standpunt

Volgens de federale administratie zijn er geen bijkomende successierechten meer verschuldigd bij het overlijden. De nodige registratierechten zijn immers betaald bij de schenking. Dit federaal standpunt werd tot voor kort ook in Vlaanderen gevolgd. Vlabel denkt er ondertussen echter anders over (zie hieronder). Het federale standpunt blijft echter wel gelden voor inwoners van het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het Vlaamse standpunt

Vlabel kiest evenwel voor een radicaal andere oplossing: voor overlijdens vanaf 1 maart 2016 is er na een verzekeringsgift (zelfs als er schenkbelasting werd betaald), toch nog erfbelasting verschuldigd bij het overlijden van de verzekerde en dit ongeacht het moment van de schenking.

Wie in het Vlaams Gewest woont en in het verleden een verzekeringsgift heeft gedaan, dreigt opnieuw te moeten betalen en zal zijn successieplanning moeten herdenken.

Ontsnappingsmogelijkheid?

Zoals de situatie er nu voor staat, dreigt de begunstigde twee keer te moeten betalen.

Toch zijn er nog twee manieren waarop de begunstigde dit kan vermijden.

De begunstigde die de levensverzekering geschonken heeft gekregen, duidt op zijn beurt een nieuwe begunstigde aan. Hierdoor zijn er opnieuw drie partijen: de verzekeringsnemer (de dochter = B), de nieuwe begunstigde (bv. de (klein)zoon = C) en de verzekerde (nog steeds de moeder = A).
Let op: het is niet mogelijk tijdelijk een andere begunstigde (C) aan te duiden en later terug te switchen naar de oorspronkelijke begunstigde (B).

Eén van beide partijen kan de polis afkopen. Ofwel koopt de verzekeringsnemer/verzekerde (moeder = A) de polis af en schenkt het geld aan haar dochter. Om helemaal zeker te zijn, kan er op dat moment al schenkingsbelasting worden betaald, zodat er later geen erfbelasting meer betaald moet worden. Alternatief is dat de begiftigde (de dochter = B) na de schenking onmiddellijk de polis afkoopt (en het geld in een ander instrument investeert).

  • Latest-news
  • Services
Êtes-vous au fait de la nouvelle fiscalité automobile d’application à partir de 2023 ? 17.01.2023
read-more
(Pas de) déduction pour investissement pour les biens loués 28.11.2022
read-more
La location de logements meublés 08.11.2022
read-more
Cession d’actions non libérées 04.11.2022
read-more
Panneaux solaires installés par la société sur l’habitation du dirigeant d’entreprise ou d’un travailleur 05.10.2022
read-more
Location d’une salle par une ASBL : quand la complexité de la législation TVA est un atout 10.08.2022
read-more
Le logement comme forme de rémunération 13.06.2022
read-more
Une plaque d’immatriculation personnalisée déductible fiscalement ? 09.05.2022
read-more
read-all-news
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
read-more
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
read-more
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
read-more
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
read-more

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

site web par Kluwer EasyWeb