• Telefoon: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
Typ je zoekterm en "Enter". Druk op "ESC" om te sluiten

Laatste nieuws

  • De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
  • Nieuwe effectentaks boven het doopvont
  • Wat veranderde er voor de bestuurders in het WVV?

Diensten

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

Krachtlijnen van het nieuwe insolventierecht

De wet van 11 augustus 2017 heeft het insolventierecht van ondernemingen grondig hervormd. De faillissementswet van 8 augustus 1997 en de wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (het vroegere gerechtelijk akkoord) gaan op in Boek XX van het Wetboek van Economisch Recht. Belangrijke nieuwigheid is de verruiming van het toepassingsgebied. Alle ondernemingen en vrije beroepers komen in aanmerking voor de insolventieprocedures.

Ruimer toepassingsgebied

Momenteel kunnen vrije beroepers de boeken niet neerleggen. Net als alle ondernemers krijgen ook zij de mogelijkheid om hun onderneming aan te passen, te laten beschermen of te laten ophouden. De concrete toepassingsmodaliteiten op de vrije beroepen worden nog door de Koning bepaald.

Het personeel toepassingsgebied is voortaan opgebouwd rond het begrip "onderneming". Voor de toepassing van Boek XX is een "onderneming":

iedere natuurlijke persoon die zelfstandig een beroepsactiviteit uitoefent,

iedere rechtspersoon, en

iedere organisatie zonder rechtspersoonlijkheid.

Wie tot één van deze categorieën behoort (persoon of entiteit), kan bijgevolg failliet worden verklaard of het voorwerp zijn van een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Dus niet alleen handelaars, maar ook vrije beroepen, landbouwentiteiten, vzw's en alle natuurlijke personen met een zelfstandige beroepsactiviteit kunnen in de toekomst failliet gaan.

Volledige elektronische insolventieprocedure

In het Centraal Register Solvabiliteit (een geïnformatiseerde gegevensbank) worden de dossiers over de minnelijke akkoorden, de procedures van gerechtelijke reorganisatie of faillissement opgeslagen en bewaard. Voor de neerlegging van een faillissementsdossier moet men dus niet meer bij de griffie van de rechtbank van koophandel langsgaan. De rechtbanken, de griffiers, de rechters in handelszaken en de curatoren zullen het dossier elektronisch kunnen raadplegen.

Vernieuwing van het minnelijk akkoord

Via het minnelijk akkoord is een schuldeiser zeker dat hij de betalingen die hij ontvangt, ook kan behouden. Wanneer aan dit akkoord ook uitvoerbare kracht wordt gegeven, kan de schuldeiser -bij stilzitten van de schuldenaar- het akkoord voor de rechtbank afdwingen.
Een schuldenaar die zelf niet in staat is om orde op zaken te stellen als hij in moeilijke papieren zit, zal een beroep kunnen doen op een ondernemingsbemiddelaar. Zo'n bemiddelaar kan helpen bij het opstellen van een akkoord met de schuldeisers. Dankzij deze maatregelen kan een onderneming in moeilijkheden sneller ingrijpen en tegen een zeer lage prijs een doorstart maken.

Start op 1 mei 2018

De wet van 11 augustus 2017 treedt op 1 mei 2018 in werking en geldt voor de insolventieprocedures die vanaf die datum worden geopend. De Koning kan voor iedere bepaling van de wet van 11 augustus 2017 een datum van inwerkingtreding bepalen voorafgaand aan 1 mei 2018.

  • Laatste nieuws
  • Diensten
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal? 14.12.2020
Lees meer
Nieuwe effectentaks boven het doopvont 11.12.2020
Lees meer
Wat veranderde er voor de bestuurders in het WVV? 06.12.2020
Lees meer
Info in UBO-register: kwaliteit moet omhoog 18.11.2020
Lees meer
BTW op educatieve en wetenschappelijke evenementen via lokalisatiecriteria 14.11.2020
Lees meer
De fiscus op bezoek als u niet thuis bent 02.11.2020
Lees meer
Overdracht van niet volgestorte aandelen: op wie rust de volstortingsplicht? 22.10.2020
Lees meer
Wat is het belastingstelsel van het crisis-overbruggingsrecht? 04.10.2020
Lees meer
Alle nieuws
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
Lees meer
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
Lees meer
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
Lees meer
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
Lees meer

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

website door Kluwer EasyWeb