• Phone: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
search-message

Latest-news

  • Le logement comme forme de rémunération
  • Une plaque d’immatriculation personnalisée déductible fiscalement ?
  • La voiture-salaire et la TVA en 2022

Services

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

Het klein beschrijf verdwijnt in Vlaanderen

Bij de aankoop van een woning betaalt u registratiebelasting. In Vlaanderen bedraagt die 10 %. Voor woningen met een kadastraal inkomen lager dan 745 euro wordt het tarief verlaagd tot 5 %. Dat is bekend als het ‘klein beschrijf’. Dit onderscheid zal binnenkort verdwijnen, dat heeft de Vlaamse regering aangekondigd.

Tot nu: het KI als basis

Tot nu toe werd het tarief van de registratiebelastingen bepaald door het kadastraal inkomen (KI) van de woning. Voor een 'kleine' woning met een KI lager dan 745 EUR betaalt u 5 % belasting op de aankoopprijs van de woning. Als het KI hoger ligt, betaalt u het standaardtarief van 10 %.

De Vlaamse Regering wil echter af van het gebruik van het kadastraal inkomen als basis om het tarief te bepalen. Dit vooral omdat het KI (dat eigenlijk een fictieve huurwaarde van een woning vertegenwoordigt) verouderd is. Het werd vanaf de jaren zeventig vastgesteld, maar een algemene herziening is nooit gebeurd. Daardoor hebben veel woningen een KI dat helemaal niet meer overeenkomt met hun werkelijke waarde.

Binnenkort: één vast tarief voor gezinswoning

Het KI wordt daarom binnenkort niet meer gebruikt om het tarief te bepalen. In de plaats daarvan komt er één uniform tarief van 7 %. Daarmee verdwijnt het klein beschrijf in Vlaanderen. Dit nieuwe tarief zal enkel gelden voor gezinswoningen, voor andere onroerende goederen blijft het tarief 10 %.

Wanneer spreken we van de aankoop van een gezinswoning?

Het moet gaan om een zuivere aankoop.

De belastingplichtige mag nog geen andere woning in eigendom hebben.

De koper moet de bedoeling hebben om zijn hoofdverblijfplaats te vestigen in de woning. 

Wie al een eigen gezinswoning heeft, kan toch een nieuwe woning aankopen aan 7% op voorwaarde dat de huidige gezinswoning binnen een termijn van één jaar wordt verkocht en er dus nog slechts één woning in eigendom blijft waar men de hoofdverblijfplaats zal vestigen.

Daarnaast wordt er een extra voordeel ingevoerd: gezinswoningen tot en met 200.000 euro krijgen een vrijstelling van 80.000 euro. Dat wil zeggen dat u op de eerste 80.000 euro geen registratierechten moeten betalen. Op een woning van 190.000 euro betaalt u dus geen 13.300 euro (7 % van 190.000), maar slechts 7.700 euro (7 % op 110.000). Dat geeft een direct voordeel van 5.600 euro (7 % van 80.000). Daarmee worden kleinere (lees goedkopere) gezinswoningen toch nog enigszins bevoordeeld.

Voor gezinswoningen gelegen in de Vlaamse kernsteden en de Vlaamse Rand wordt het grensbedrag met 10 % verhoogd tot 220.000 euro . De vrijstelling zelf blijft hier ook 80.000 euro.

Meeneembaarheid en abattementen

De meeneembaarheid blijft behouden en het maximum plafond van 12.500 euro wordt geïndexeerd. U kan de meeneembaarheid combineren met dit tarief van 7 %.
Bestaande abattementen verdwijnen.

Vanaf wanneer?

De beslissing om de regels te wijzigen is formeel genomen door de Vlaamse regering, maar moet nu nog in echte wetteksten (decreet) gegoten worden en aan het Vlaams Parlement worden voorgelegd. Er kunnen dus nog kleine wijzigingen gebeuren.
In het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veranderen de regels niet.

  • Latest-news
  • Services
Le logement comme forme de rémunération 13.06.2022
read-more
Une plaque d’immatriculation personnalisée déductible fiscalement ? 09.05.2022
read-more
La voiture-salaire et la TVA en 2022 06.05.2022
read-more
Société et actionnaire copropriétaires : pas une bonne idée 02.05.2022
read-more
Le budget mobilité : nouveautés 24.03.2022
read-more
Votre entrepreneur a des dettes envers l’ONSS ou le fisc ? 09.03.2022
read-more
Travaux de réfection d’habitations privées : pas d’attestation TVA 16.02.2022
read-more
Moins de droits de succession flamands sur le « vriendenerfenis » 27.01.2022
read-more
read-all-news
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
read-more
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
read-more
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
read-more
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
read-more

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

site web par Kluwer EasyWeb