• Phone: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
Start typing and press "Enter" or "ESC" to close

Latest news

  • Bent u mee met de nieuwe autofiscaliteit die vanaf 2023 uit de startblokken schiet?
  • (Geen) investeringsaftrek voor verhuurde goederen
  • Verhuur van gemeubeld logies

Services

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

De jaarrekening in het nieuwe wetboek van vennootschappen

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) en het uitvoeringsbesluit bevatten nieuwe regels over de jaarrekening. Vermits de jaarrekening zowat het belangrijkste instrument is voor derden om de vennootschap naar waarde te schatten, wordt het juridisch kader verstrengd maar ook gemoderniseerd.

Correctie van de jaarrekening

Een belangrijke nieuwigheid betreft de mogelijkheid om een goedgekeurde jaarrekening te corrigeren. Een zuivere rechtzetting van materiële fouten zoals schrijffouten is redelijk evident. Het bestuursorgaan van de vennootschap kan zelf zo'n rechtzetting doen.
Maar de nieuwe wet laat ook correcties toe als de oorspronkelijke boeking tot gevolg heeft dat de jaarrekening geen getrouw beeld geeft van het vermogen, de financiële toestand en het resultaat van de rechtspersoon. Bijvoorbeeld als de algemene vergadering instemde met een bepaalde waarderingsregel die achteraf bekeken inopportuun blijkt te zijn. Het bestuursorgaan moet een dergelijke rechtzetting laten goedkeuren door de algemene vergadering die de oorspronkelijke jaarrekening goedkeurde. De rechtzetting mag geen afbreuk doen aan de rechten van derden te goeder trouw. Vraag is of de fiscus zichzelf zal zien als een derde te goeder trouw...

Een jaarverslag

Het bestuursorgaan moet een verslag opstellen waarin het rekenschap geeft van het beleid.
Dat verslag bevat zaken zoals informatie over de belangrijke gebeurtenissen die na het einde van het boekjaar hebben plaatsgevonden, informatie over de werkzaamheden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, gegevens over het bestaan van bijkantoren van de vennootschap, enz. Bijzonder is ook dat het verslag een getrouw overzicht (volgens de wet “een evenwichtige en volledige analyse”) moet bevatten van de ontwikkeling en de resultaten van het bedrijf en van de positie van de vennootschap. Met andere woorden een leesbare samenvatting van de jaarrekening.

Inhoud van de jaarrekening

Op zich verandert er niets aan de inhoud van de jaarrekening. Maar het uitvoeringsbesluit op het WVV heeft wel enkele verduidelijkingen aangebracht die het melden waard zijn.

In eerste instantie verduidelijkt het nieuwe uitvoeringsbesluit dat de boekwaarde van een aandeel in geval van splitsing of partiële splitsing gebeurt pro rata de reële waarde van de toegewezen vermogens.

Ten tweede: wat is de waarde van een activum dat niet in geld wordt verworven (maar bv. dat verworven wordt in ruil voor een dienstprestatie of een ander actiefbestanddeel)? De nieuwe regel is dat de aanschaffingsprijs dan gelijk is aan de marktwaarde van de tegenprestatie. Lukt dat niet, dan kijkt u naar de marktwaarde van het verkregen actiefbestanddeel. Nieuw en belangrijk: u moet kijken naar de waarde op de datum van de ruil en niet op de datum van de effectieve overhandiging van het goed of de effectieve levering van de dienstprestatie.

Een derde en zeer relevante wijziging betreft het boeken van “onbeschikbare reserves” . U moet die post voortaan uitsplitsen naargelang de reden van de onbeschikbaarheid.

En ten slotte is er nu ook een schema voor kapitaalloze vennootschappen.

Aansprakelijkheid van de bestuurder

Een correcte jaarrekening blijft zoals voorheen de verantwoordelijkheid van de bestuurder. Het nieuwe wetboek zet minder in op strafrechtelijke sancties en meer op bestuurdersaansprakelijkheid. Dat betekent dat de bestuurder sneller hoofdelijk aansprakelijk is voor de schade die voortvloeit uit fouten. Er zijn grenzen aan deze aansprakelijkheid en de bestuurder kan ontsnappen aan deze hoofdelijke aansprakelijkheid maar dan moet hij/zij wel snel en gepast reageren.

  • Latest news
  • Services
Bent u mee met de nieuwe autofiscaliteit die vanaf 2023 uit de startblokken schiet? 17.01.2023
Read more
(Geen) investeringsaftrek voor verhuurde goederen 28.11.2022
Read more
Verhuur van gemeubeld logies 08.11.2022
Read more
Transfer of unpaid shares 04.11.2022
Read more
Company installs solar panels on the house of a manager or employee 05.10.2022
Read more
Vzw verhuurt zaal: btw-complexiteit is troef 10.08.2022
Read more
Woning als vorm van loon 13.06.2022
Read more
Is a personalized number plate tax deductible? 09.05.2022
Read more
All news
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
Read more
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
Read more
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
Read more
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
Read more

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

website by Kluwer EasyWeb