• Phone: 015/20 62 15
  • Email: info@mechlinia.be
Mechlinia
Mechlinia
Start typing and press "Enter" or "ESC" to close

Latest news

  • Bent u mee met de nieuwe autofiscaliteit die vanaf 2023 uit de startblokken schiet?
  • (Geen) investeringsaftrek voor verhuurde goederen
  • Verhuur van gemeubeld logies

Services

  • Boekhouding
  • Fiscaliteit
  • Starters
  • Financieel en Juridisch
  • Home
  • Kantoor
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Fiscaliteit
    • Starters
    • Financieel en Juridisch
  • Medewerkers
  • contact

Belangenconflicten onder het nieuwe WVV

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) bevat een regeling voor het ontmijnen van belangenconflicten met de bestuurders. De regeling is ruimer dan de oude regeling maar ook wat strenger. Wat zijn de hoofdlijnen?

Conflicten vermijden

Een eerste vaststelling is dat het WVV enkele mogelijke conflictpunten al vooraf onmogelijk maakt. Een opvallende wijziging daarbij is dat in de BV een natuurlijk persoon niet tegelijk bestuurder en vaste vertegenwoordiger binnen één bestuursraad mag zijn. Een vaste vertegenwoordiger heb je als een rechtspersoon, bestuurder is in een andere rechtspersoon. Zo'n rechtspersoon-bestuurder moet zelf uiteraard ook vertegenwoordigd worden door een mens van vlees en bloed. In het verleden gebeurde het wel eens dat die vaste vertegenwoordiger ook al bestuurder was in diezelfde raad van bestuur en zodoende proportioneel meer “macht” had dan andere bestuurders. Dat kan dus niet meer.

Een vaste vertegenwoordiger kan ook nodig zijn als de raad van bestuur het dagelijks bestuur zelf heeft gedelegeerd. Dagelijks bestuur betreft handelingen en beslissingen die beperkt zijn tot de behoeften van het dagelijks leven van de vennootschap. Ook handelingen die minder belangrijk zijn of juist spoedeisend zijn, mogen door het dagelijks bestuur afgehandeld worden. Als dat dagelijks bestuur wordt gedelegeerd aan een andere rechtspersoon, dan moet deze laatste ook een vaste vertegenwoordiger aanduiden. Dat was voorheen niet het geval.

Conflicten oplossen

De hoofdregel bij belangconflicten onder het WVV is de onthoudingsplicht: als een bestuurder een vermogensrechtelijk belang heeft dat strijdig is met de belangen van de vennootschap, dan moet hij/zij zich onthouden.

Is er een bestuursorgaan met meerdere bestuurders, en slechts 1 bestuurder heeft een belangenconflict, dan moet deze laatste aan de anderen laten weten dat er een conflict is en dan kunnen die andere bestuurders de beslissing nemen. De bestuurder met het belangenconflict mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van de andere bestuurders.
Heeft het ganse bestuursorgaan een belangenconflict, dan moeten zij hun beslissing voorleggen aan de algemene vergadering. Pas nadat die algemene vergadering de beslissing goedkeurt, mogen de bestuurders de beslissing ook effectief uitvoeren.

Ten slotte, als er maar 1 bestuurder is, dan moet hij/zij bij een belangenconflict de beslissing voorleggen aan de algemene vergadering en hun oordeel afwachten vóór er uitgevoerd kan of mag worden. Is de enige bestuurder ook nog eens de enige aandeelhouder, dan mag hij/zij de beslissing zelf nemen.

Formaliteiten

Als een belangenconflict zich voordoet, dan moeten de andere bestuurders of de algemene vergadering naargelang het geval, in hun notulen de aard van de beslissing of verrichting en de vermogensrechtelijke gevolgen ervan voor de vennootschap vermelden en hun uiteindelijke beslissing verantwoorden.
Is de bestuurder de enige aandeelhouder, dan neemt hij de beslissing zelf, maar ook dan moet hij in een bijzonder verslag de tussen hem en de vennootschap gesloten overeenkomsten opnemen.
Dit deel van de notulen of het bijzonder verslag moet in het jaarverslag of in de toelichting opgenomen worden.

Nietigheid van de beslissing

Neemt de bestuurder of het bestuursorgaan toch een beslissing zonder de regeling inzake belangenconflicten te volgen, dan heeft dat tot gevolg dat de beslissing nietig is. Waar de nietigheidsvordering onder de oude vennootschappenwet moest ingesteld worden door het bestuursorgaan van de vennootschap zelf, kan onder het WVV elke belanghebbende de nietigheidsvordering instellen. Onder het begrip “belanghebbenden” vallen ook de aandeelhouders en de vennootschap zelf. Naast de nietigheid kan ook de opschorting van de beslissing gevorderd worden.

Opgelet: zelfs als de belangenconflictenregeling werd gevolgd kunnen de vennootschap of derden de bestuurders persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk stellen voor schade die ze geleden hebben als ze kunnen aantonen dat de bestuurders een onrechtmatig financieel voordeel hebben verworven ten nadele van de vennootschap.

De statuten kunnen aangepast worden om bepaalde specifieke problemen te vermijden. Als een bestuurder met vetorecht een belangenconflict heeft en dus van de beraadslaging geweerd moet worden, dan verliest die bestuurder ook meteen zijn vetorecht. Een gelijkaardig probleem kan zich voordoen als er in de statuten een aanwezigheidsquorum op de raad van bestuur is opgenomen. Het is aangewezen om in dergelijke situaties in de statuten meteen ook oplossingen te voorzien (waarbij de meest voor de handliggende oplossing is om de beslissingen van de raad van bestuur voor te leggen aan de algemene vergadering).

  • Latest news
  • Services
Bent u mee met de nieuwe autofiscaliteit die vanaf 2023 uit de startblokken schiet? 17.01.2023
Read more
(Geen) investeringsaftrek voor verhuurde goederen 28.11.2022
Read more
Verhuur van gemeubeld logies 08.11.2022
Read more
Transfer of unpaid shares 04.11.2022
Read more
Company installs solar panels on the house of a manager or employee 05.10.2022
Read more
Vzw verhuurt zaal: btw-complexiteit is troef 10.08.2022
Read more
Woning als vorm van loon 13.06.2022
Read more
Is a personalized number plate tax deductible? 09.05.2022
Read more
All news
Boekhouding Een sterke boekhouding vormt de basis van een gezonde onderneming. Boekhouding is meer dan het volgen van de talrijke verplichtingen opgelegd door de wet. Via ons advies op maat, wordt uw boekhouding een beleidsinstrument om uw zaak optimaal te leiden.
Read more
Fiscaliteit Als ondernemer en bedrijfsleider wordt ook u geconfronteerd met belastingen. De complexiteit binnen de huidige wetgeving vraagt bovendien om gespecialiseerd advies en continue begeleiding. Wij verdedigen uw belangen als belastingplichtige en staan u bij in geval van fiscale controles.
Read more
Starters Bent u van plan om als zelfstandige op te starten? Dan is uw vraag naar professionele ondersteuning een eerste goede zet.
Read more
Financieel en Juridisch Een belangrijk aspect voor elke ondernemer blijft de continue opvolging van financiële planning.
Read more

openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor een afspraak buiten de kantooruren gelieve telefonisch contact op te nemen.

Contactgegevens

Boekhoudkantoor Mechlinia BV
Frans Halsvest nr 2 bus 101
2800 Mechelen

Tel. : 015/20.62.15
GSM : 0476/23.61.49
Fax : 015/20.86.45

website by Kluwer EasyWeb